Karta gradova i općina u Hrvatskoj s izrađenim SECAP-ima

U Hrvatskoj je 28 gradova (22,05%) i 9 općina (2,1%) izradilo akcijski plan za održivu energiju i prilagodbu klimatskim promjenama (SECAP) koji će im poslužiti kao učinkovit alat za planiranje mjera ublažavanja i prilagodbe koji obuhvaća i analizu ranjivosti te pregled sektora koji su ranjivi i koje mjere treba planirati. Kvalitetni SECAP-i osigurat će gradovima bolju pripremljenost mjera za financiranje, a time i pravovremenu provedbu i veću otpornost lokalne zajednice na najrizičnije prijetnje klimatskih promjena.

Gradovi i općine su potpisnice Europskog sporazum gradonačelnika za klimu i energiju koji okuplja više od 7.000 tijela lokalne i regionalne samouprave u 57 zemalja koja su se dobrovoljno posvetila provedbi ciljeva EU-a za klimu i energiju pripremom i provođenjem SECAP-a prije 2030. godine. Zadatak lokalnih i regionalnih samouprava je predvidjeti štetne učinke klimatskih promjena i poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se spriječila ili umanjila šteta koju ona može uzrokovati, jer se pokazalo da dobro planirana, rana akcija prilagodbe štedi novac i spašava živote.

Pregled gradova i općina s izrađenim SECAP-ima možete pregledati na KARTI.

Izvor slike: Pixabay

1 Comment

  1. Kanały RSS

    This is the perfect internet site for anyone who wants to know about this topic. You know so much its almost hard to argue with you (not that I actually would wantHaHa). You certainly put a new spin on a subject thats been written about for years. great stuff, just great!

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Published by Metar team

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Društva za oblikovanje održivog razvoja.