Objavljujemo smjernice za iskorištavanje sunčeve energije!

Objavljujemo smjernice čija primjena može pomoći u povećanju udjela obnovljivih izvora energije u lokalnim zajednicama te tako ubrzati energetsku tranziciju. Konkretno, riječ je o Smjernicama za energetsku tranziciju i porast korištenja sunčeve energije u lokalnim zajednicama te Smjernicama za građane s ciljem povećanja udjela obnovljivih izvora energije u kućanstvima.

Navedene dokumente su izradili stručnjaci s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u suradnji s partnerima na projektu METAR do bolje klime. U njima se sažeto navode prednosti ugradnje sunčane elektrane na krovove, mjere koje jedinice lokalne samouprave mogu poduzeti kako bi potaknule veće korištenje sunčeve energije te druge korisne informacije i preporuke. Smjernice uključuju i kalkulator za okvirnu procjenu isplativosti ugradnje sunčane elektrane.

O sadržaju je provedeno i javno savjetovanje početkom ove godine te održano online izlaganje, a na komentiranje prijedloga smjernica bile su pozvane sve županije, 60 najvećih gradova i općina te brojne znanstvene i stručne organizacije, kao i zainteresirani građani.

Finalne verzije smjernica dostupne su na sljedećoj poveznici:

https://metar.door.hr/knjiznica/.

Izvor slike: Pixabay

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Poruka stručnjaka: Razvoj elektroenergetske mreže je neophodan uvjet za nastavak zelene tranzicije i „uzlet“ velikih solara - Eko ZadarEko Zadar - […] Stručnjaci okupljeni u projektu „Metar do bolje klime“ izradili su i nacrt smjernica za građane i za jedinice lokalne…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Published by Metar team

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Društva za oblikovanje održivog razvoja.