Održana Završna konferencija na projektu METAR do bolje klime – Mreža za edukaciju, tranziciju, adaptaciju i razvoj 

1. rujna 2023. godine na Zagrebačkom velesajmu je održana završna konferencija na projektu METAR do bolje klime – Mreža za edukaciju, tranziciju, adaptaciju i razvoj (UP.04.2.1.06.0029) Konferencija je okupila stotinjak domaćih i stranih izlagača koji su tijekom nekoliko paralelnih sesija razgovarali o klimatskim i energetskim politikama. 

Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja provedenog u okviru projekta Metar do bolje klime, a temeljem rezultata dobivenih u okviru istraživanja: „Klimatske promjene i socio-ekonomski razvoj: istraživanje međuovisnosti i analiza mogućnosti zaštite ugroženih građana uz povećanje održivog gospodarskog razvoja Hrvatske“ i istraživanja „Adaptacija na klimatske promjene: istraživanje mogućnosti prilagodbe na neizbježne klimatske promjene u Hrvatskoj“, a koji su provođeni tijekom 3 godine trajanja projekta.  

Uvodno predavanje na konferenciji  održala je prof. dr. sc. Alexandra Köves, sa Corvinus University of Budapest Institute for Operations and Decision Sciences koja je održala predavanje o ulozi utopije u teoriji odrasta. Odrast je bio i jedan od teorijskih pravaca koji je istraživan u okviru projekta kroz izradu odrasničke krafne za gradove Zagreb, Zadar, Pulu i Slavonski Brod, a koji se temelji na ideji odbacivanja rastu kao rješenja za postojeću klimatsku krizu i razvoj društva u budućnosti. Odrast poziva na promišljanje proizvodnje i potrošnje potrebne za dostojan život u granicama ekološke održivosti planeta, s obzirom da želja za rastom izaziva gospodarsku, klimatsku i društvenu  krizu Cilj je promišljanja u pojmovima odrasta izgraditi paradigmu koja sadržava i ekološku održivost i veću društvenu pravednost.  

Na konferenciji je predstavljen i rezultat mjerenja društvenog učinka koji je provođen tijekom projekta. Pojedina izlaganja na konferenciji su održana na engleskom jeziku radi uključenih inozemnih kolega.  

Analizu mjerenja društvenog učinka koji je provođen tijekom projekta možete preuzeti ovdje. 

Provedena analiza drustvenog utjecaja intervencija

Predstavljanje rezultata analize drustvenog utjecaja

Projekt METAR do bolje klime (Mreža za edukaciju, tranziciju, adaptaciju i razvoj) je sufinanciran od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva iz Europskog Socijalnog Fonda. Nositelj projekta je Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), uz partnere Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ), Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva FER, Grad Zagreb, Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja „Eko-Zadar“, Brodsko ekološko društvo-BED, Terra Hub, Udruga Zelena Istra, Forum za slobodu odgoja, Institut za političku ekologiju i Zelena akcija. 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Published by Metar team

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Društva za oblikovanje održivog razvoja.