Radionica o klimatskoj krizi za novinare

U ponedjeljak, 3. travnja, Zelena akcija je, u sklopu projekta METAR do bolje klime, organizirala radionicu o klimatskoj krizi za novinarke i novinare, s ciljem detaljnijeg informiranja o različitim elementima ove kompleksne teme.

Radionica se sastojala od informativnog klimatskog kviza kroz koji su polaznici imali prilike naučiti više o različitim pojmovima vezanima uz klimatsku krizu i klimatsku pravdu, o povijesnoj odgovornosti razvijenih država i drugim bitnim temama koje će im omogućiti lakše praćenje i medijsko izvještavanje. Nakon toga, održano je predavanje o greenwashingu, tj. o lažnim ili zavaravajućim tvrdnjama i aktivnostima zbog kojih javnost stječe pogrešan dojam kako neka tvrtka, proizvod ili usluga ima pozitivan utjecaj na okoliš, gdje mediji mogu imati važnu pozitivnu ulogu u prokazivanju takvih pokušaja.

Kako klimatska kriza sve više eskalira te postaje sve prisutnija kao tema u javnom i medijskom prostoru, tako raste i potreba za adekvatnim informiranjem samih novinara i novinarki o ovoj problematici. Zbog toga nam je drago da očigledno postoji interes među novinarkama i novinarima za dodatnom edukacijom. Iako se u medijskim izvještajima uglavnom prenosi znanstvena činjenica o ljudskom utjecaju na ovaj proces, primjetno je kako ponekad nedostaje adekvatna društveno – politička analiza situacije koja je dovela do postojećeg stanja, kao i poteza koje je nužno poduzeti kako bi se spriječila daljnja eskalacija krize.

Također, učestalo je prisutan neutemeljen optimizam kako će tehnološki napredak po inerciji riješiti energetsku tranziciju te kako kao civilizacija možemo i dalje neograničeno trošiti zemljine resurse. U tom kontekstu se često propagiraju i pogrešna rješenja, a veliki zagađivači koriste kreativne metode i agresivno oglašavanje kako bi zamaskirali svoje djelovanje i u medijskom prostoru se prikazali društveno i okolišno odgovornima.

Vjerujemo kako je ova radionica polaznicima pružila bitne informacije koje će im koristiti u daljnjem novinarskom radu.

Ovaj događaj je organiziran u okviru trogodišnjeg projekta „METAR do bolje klime“ kojeg financira Europska unija kroz Europski socijalni fond. Nositelj projekta je udruga DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja), a partneri su Grad Zagreb, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Terra Hub, Eko-Zadar, Brodsko ekološko društvo, Institut za političku ekologiju, Zelena akcija, Zelena Istra i Forum za slobodu odgoja. Više informacija o projektu dostupno je na https://metar.door.hr/ Projekt METAR do bolje klime financiran je iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.599.995,32 HRK. 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Published by Metar team

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Društva za oblikovanje održivog razvoja.