Održana je dodjela nagrada Kreativnog natječaja “Nabaci ideju, fotku, rimu za bolju klimu!”

U petak 21. travnja u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održane su izložba radova i dodjela nagrada unutar projekta „METAR do bolje klime – Mreža za edukaciju, tranziciju, adaptaciju i razvoj“.

Nastavak je to kreativnog natječaja organiziranoga početkom ove godine pod nazivom „Nabaci ideju, fotku, rimu za bolju klimu“ u kojem su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. Nagradu je osvojilo 35 učeničkih radova u autorstvu 108 učenika i učenica pod mentorstvom 29 učitelja i učiteljica. Radovi kojima su učenici izrazili svoje stavove prema odnosu prirode i čovjeka utjelovili su različite oblike, od stripova i plakata do instalacija i proznih djela.

U sklopu događaja partneri projekta, s Fakulteta elektrotehnike i računarstva i iz DOOR-a, održali su i radionice za učenike:ice na temu obnovljivih izvora i STEM obrazovanja za budućnost, a na kraju samog druženja kolega iz Društva za oblikovanje održivog razvoja  zaključnim riječima motivirao je prisutne da i dalje aktivno djeluju u očuvanju prirode i okoliša, ublažavanju posljedica klimatskih promjena te da ideju o čovjekovoj odgovornosti za planet na kojem živi prenose dalje.

Cilj ovog natječaja bio je popularizirati ekološki i održivi način razmišljanja i življenja te potaknuti na promišljanje o utjecaju koji čovjek ima na prirodu i okoliš. Bilo je važno prepoznati kako je vrijednosti očuvanja prirode potrebno prenijeti mladim ljudima te ih otpočetka educirati na koje načine oni sami mogu doprinijeti zdravijem okolišu na sve nas. Borba protiv klimatskih promjena i ne-ekoloških postupanja pojedinaca i zajednica duga je i iscrpna, no uz ovakve i slične projekte, ljude koji ih pokreću i najvažnije od svega mladih ljudi, čija je srčanost motivacija svima nama, imamo šansu pobijediti.

Ovaj natječaj je organiziran u okviru trogodišnjeg projekta „METAR do bolje klime“ kojeg financira Europska unija kroz Europski socijalni fond. Nositelj projekta je udruga DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja), a partneri su Grad Zagreb, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Terra Hub, Eko-Zadar, Brodsko ekološko društvo, Institut za političku ekologiju, Zelena akcija, Zelena Istra i Forum za slobodu odgoja. Više informacija o projektu dostupno je na https://metar.door.hr/ Projekt METAR do bolje klime financiran je iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.599.995,32 HRK. 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Published by Metar team

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Društva za oblikovanje održivog razvoja.